Οι δότες

Διαθέτουμε δύο τύπους δοτών σπέρματος: Ανώνυμους και μη ανώνυμους. Και οι δύο ομάδες περιλαμβάνουν βασικό και εκτεταμένο προφίλ. Και οι δύο ομάδες ενδέχεται να περιλαμβάνουν αποκλειστικούς δότες.

Οι δότες σπέρματος της Cryos έχουν παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα και ο δότης σπέρματος δεν μπορούν να αξιώσουν πατρότητα σύμφωνα με τη δανική νομοθεσία.

Τύποι δότη

  • Ανώνυμος + βασικό προφίλ
  • Μη ανώνυμος + βασικό προφίλ
  • Ανώνυμος + εκτεταμένο προφίλ
  • Μη ανώνυμος + εκτεταμένο προφίλ

Οι δότες είναι είτε Ανώνυμοι ή Μη ανώνυμοι. Οι ορισμοί αυτοί δεν σημαίνουν ότι οι δότες δεν είναι αναγνωρίσιμοι. Δεδομένου ότι το σπέρμα του δότη μεταφέρει DNA, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος δότες, λήπτες και παιδιά να μπορούν να ανιχνευθούν μέσω ανάλυσης DNA και ίσως με άλλον τρόπο καθιστώντας την ιδιωτική ζωή αμφισβητήσιμη στο μέλλον.

Ανώνυμος

Αν ο δότης είναι ανώνυμος, η εταιρεία Cryos δεν θα αποκαλύψει ποτέ την ταυτότητα του δότη και ο πελάτης συμφωνεί να μην προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον δότη.

Μη ανώνυμος

Αν ο δότης είναι Μη ανώνυμος, η εταιρεία Cryos θα αποκαλύψει την ταυτότητα του δότη (όνομα, τελευταία γνωστή διεύθυνση και αριθμό ταυτότητας) στις κλινικές καθώς και στις Αρχές των χωρών όπου αυτό επιβάλλεται πριν ή σε σχέση με εισαγωγή ή με θεραπευτική αγωγή. Η εταιρεία Cryos θα αποκαλύψει την ταυτότητα του δότη στο ίδιο το παιδί βάσει αιτήματος του παιδιού του δότη και μόνο όταν το παιδί έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Το παιδί πρέπει να τεκμηριώσει, ή να καταστήσει πιθανό, ότι αυτό το ίδιο είναι το αποτέλεσμα θεραπευτικής αγωγής με σπέρμα δότη από ένα συγκεκριμένο μη ανώνυμο δότη από την εταιρεία Cryos. Ο κωδικός (όνομα / αριθμός) του δότη πρέπει να ενημερωθεί.

Ο δότης έχει συμφωνήσει στο να έρθουν τα παιδιά σε επικοινωνία μαζί του, η εταιρεία Cryos όμως δεν φέρει καμία ευθύνη στο αν ο δότης ενεργήσει  πράγματι κατ' αυτόν τον τρόπο στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους της Σύμβασης.

Βασικό προφίλ

Οι δότες σπέρματος με βασικό προφίλ είναι καταχωρισμένοι με έναν αριθμό, όπως 456, 8756, 11250, κ.λπ. Τα βασικά προφίλ παρέχουν πληροφορίες μόνο για τη φυλή, την εθνικότητα, το χρώμα ματιών, το χρώμα μαλλιών, το ύψος, το βάρος, την ομάδα αίματος και συνήθως το επάγγελμα/εκπαίδευση.

Εκτεταμένο προφίλ

Οι δότες σπέρματος με εκτεταμένο προφίλ είναι καταχωριμένοι με ψευδώνυμο, όπως ERIK, IB, PER, OLUF, Κ. SVEND, κ.λπ. Το εκτεταμένo προφίλ αποτελείται από 8 έως 10 σελίδες προσωπικών πληροφοριών για τον δότη σπέρματος, το υπόβαθρο, την εκπαίδευση, το οικογενειακό υπόβαθρο, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι, κ.λπ. Για τους δότες αυτούς ενδέχεται να είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες όπως: εντύπωση προσωπικού, παιδικές φωτογραφίες του δότη σπέρματος, ένας χειρόγραφος χαιρετισμός, ηχογράφηση της φωνής του δότη σπέρματος, προφίλ EQ, κ.λπ.

Η επιλογή μεταξύ ανώνυμων και μη ανώνυμων

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί μπορεί να μάθει την ταυτότητα του δότη σπέρματος στο μέλλον, πρέπει να διαλέξετε έναν μη ανώνυμο δότη σπέρματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο οι ανύπαντρες γυναίκες και τα ζευγάρια ιδίου φύλου συγκεκριμένα προτιμούν μη ανώνυμους δότες σπέρματος, ενώ τα ετερόφυλα ζευγάρια φαίνεται να προτιμούν ανώνυμους δότες σπέρματος, προκειμένου να προστατεύσουν την ακεραιότητα του ανθρώπου ως πατέρα και, έτσι, τη δική τους οικογενειακή ταυτότητα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Μερικά ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επιλέγουν έναν μη ανώνυμο δότη σπέρματος, επειδή ακριβώς σκοπεύουν να ενημερώσουν το παιδί για την προέλευσή του και, επομένως, θέλουνε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα μελλοντικής επικοινωνίας με τον δότη. Αντίθετα, πολλές ανύπαντρες μητέρες επιλέγουν έναν ανώνυμο δότη σπέρματος, διότι σκοπεύουν να βρουν έναν σύντροφο, ο οποίος μπορεί πιο εύκολα να αναλάβει το ρόλο του πατέρα και να υιοθετήσει το παιδί όταν υπάρχει μικρότερη βαρύτητα στην ύπαρξη ενός δότη σπέρματος. Η επιλογή είναι εξατομικευμένη και περίπλοκη.

Εάν η θεραπεία πρόκειται να διεξαχθεί σε μια κλινική, πρέπει πάντοτε να ελέγχετε ότι η κλινική επιτρέπεται να σας χορηγεί τον τύπο του σπέρματος δότη που έχετε επιλέξει.

Η επιλογή ανάμεσα στο βασικό και εκτεταμένο προφίλ

Αν είναι σημαντικό να γνωρίζετε πολλά για τον δότη σπέρματος, θα πρέπει να επιλέξετε έναν δότη σπέρματος με εκτεταμένο προφίλ σπέρματος. Οι ανύπαντρες μητέρες και τα ζευγάρια ιδίου φύλου που επιθυμούν οπωσδήποτε να παράσχουν στο παιδί τα στοιχεία του δότη ενδέχεται να προτιμούν δότες σπέρματος με εκτεταμένο προφίλ. Αν θέλετε να μάθετε όσο το δυνατόν λιγότερα σχετικά με τον δότη σπέρματος, πρέπει να διαλέξετε έναν δότη σπέρματος με βασικό προφίλ. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ετερόφυλα ζευγάρια επιλέγουν έναν δότη σπέρματος με βασικό προφίλ, ενώ οι ανύπαντρες μητέρες και τα ζευγάρια ιδίου φύλου επιλέγουν έναν δότη σπέρματος με εκτεταμένο προφίλ. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με εκείνους για την επιλογή ανώνυμων και μη ανώνυμων δοτών σπέρματος, αν και συχνά οι ρόλοι της ομάδας αντιστρέφονται. Η επιλογή είναι εξατομικευμένη και περίπλοκη.

Εάν η θεραπεία πρόκειται να διεξαχθεί σε μια κλινική, πρέπει πάντοτε να ελέγχετε ότι η κλινική επιτρέπεται να σας χορηγεί τον τύπο του σπέρματος δότη που έχετε επιλέξει.

Αποκλειστικοί δότες σπέρματος

Οι νέοι δότες σπέρματος εμφανίζονται στην ιστοσελίδα μας με ένα αστέρι μέχρι την αρχική αγορά/κράτηση. Αν θέλετε να διασφαλίσετε το αποκλειστικό δικαίωμα για νέους δότες, πρέπει να αγοράσετε/κρατήσετε όλες τις δόσεις σπέρματος από τον εν λόγω δότη και παράλληλα να υποβάλετε αίτηση, για να καταχωριστείτε σε λίστα αναμονής. Αυτό σας παρέχει αποκλειστικό δικαίωμα σε μελλοντικές κυκλοφορίες και μετατρέπει τον δότη σπέρματος σε έναν αποκλειστικό δότη σπέρματος. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσετε να αγοράζετε/κάνετε κράτηση όλων των δόσεων σπέρματος που κυκλοφορούν από τον επιλεγμένο δότη σπέρματος.

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ακυρώσετε το αποκλειστικό δικαίωμα και να αποδεσμεύσετε το απόθεμα του αποκλειστικού δότη σπέρματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα σας επιστρέψουμε το 75% του ποσού που καταβλήθηκε. Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Κράτηση. Αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί σε μια κατάσταση όπου η εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται με τη χρήση του σπέρματος από τον εν λόγω δότη σπέρματος.

Αν θέλετε να καταστήσετε το αποκλειστικό δικαίωμα αμετάκλητο, πρέπει να αγοράσετε το σύνολο του αποθέματος σπέρματος από τον εν λόγω δότη σπέρματος. Οι τιμές αναφέρονται στον τιμοκατάλογο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν θα πρέπει συνεχώς να αγοράζετε/κάνετε κράτηση του σπέρματος δότη. Αυτό είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου το σπέρμα δότη από τον εν λόγω δότη σπέρματος εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο και δεν θέλετε περισσότερα παιδιά - και δεν θέλετε άλλοι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο δότη σπέρματος.

Βρήκατε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας;

Αν όχι, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε. Η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της Cryos επικοινωνεί στις ακόλουθες γλώσσες: σκανδιναβικός, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανικά και ιταλική.