Ποιότητα και κινητικότητα σπέρματος (MOT)

Το σπέρμα δότη πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να παρέχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια εγκυμοσύνη. Στην Cryos, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων ποιοτήτων σπέρματος, οι οποίες ονομάζονται επίσης κινητικότητες ή MOT.

Ενδεχομένως, να έχετε παρατηρήσει ότι μπορείτε να βάλετε φίλτρα στην Αναζήτηση δότη στα φιαλίδια σπέρματος για συγκεκριμένες «κινητικότητες». Στην Cryos, έχετε την επιλογή να παραγγείλετε σπέρμα δότη με την ακριβή κινητικότητα (MOT) που χρειάζεστε για τη θεραπεία σας. Η επιλογή σας εξαρτάται από τον τύπο της θεραπείας, καθώς και από την προτίμηση της κλινικής γονιμότητάς σας. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την ποιότητα σπέρματος, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και ποια είναι η κατάλληλη κινητικότητα για τη θεραπεία σας.

Ποιότητα και κινητικότητα σπέρματος (MOT)

Πώς μετράμε την ποιότητα σπέρματος;

Για να γίνουν αποδεκτοί από την Cryos, οι δότες σπέρματος πρέπει να έχουν πολύ καλή ποιότητα σπέρματος και συνεπώς οι υποψήφιοι δότες υποβάλλονται σε πολλές εξετάσεις προτού γίνουν αποδεκτοί ως δότες. 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη μέτρηση της ποιότητας σπέρματος. Όταν λαμβάνουμε ένα δείγμα στα εργαστήριά μας, εξετάζουμε τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο δείγμα και τη δυνατότητα κίνησής τους. Για να διασφαλίσουμε άριστη ποιότητα σπέρματος, υπολογίζουμε αυτές τις παραμέτρους μετά την κατάψυξη και την απόψυξη, καθώς το σπέρμα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην κατάψυξη. Η ποιότητα σπέρματος υπολογίζεται από ένα αυτόματο σύστημα που ονομάζεται CASA (Υποβοηθούμενη από Υπολογιστή Ανάλυση Σπέρματος), το οποίο εγγυάται ακριβές αποτέλεσμα.

Τι επηρεάζει την ποιότητα σπέρματος;

Η ποιότητα σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι επιλογές τρόπου ζωής αποτελούν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το ανθυγιεινό φαγητό μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα σπέρματος.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα σπέρματος είναι η έκθεση των όρχεων σε θερμότητα. Για να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του, ο άνδρας πρέπει να αποφεύγει τη σάουνα, το τζακούζι, το σολάριουμ και τα στενά εσώρουχα.

Ακούστε τον καθηγητή Allan Pacey να εξηγεί τον ορισμό της καλής ποιότητας σπέρματος:

Τι είναι η κινητικότητα ή MOT;

Η κινητικότητα, η οποία ονομάζεται επίσης MOT, είναι μια από τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον υπολογισμό της ποιότητας σπέρματος. Η MOT είναι ο αριθμός των ενεργών σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα σπέρμα με MOT20 περιέχει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ενεργά σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Τα περισσότερα από τα φιαλίδια σπέρματος της Cryos περιέχουν 0,5 χιλιοστόλιστρα σπέρματος. Συνεπώς, εάν αγοράσετε ένα φιαλίδιο σπέρματος με MOT20, θα έχετε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ενεργά σπερματοζωάρια μετά την απόψυξη. Ορισμένα φιαλίδια περιέχουν 0,4 χιλιοστόλιστρα σπέρματος και παρέχονται με 20% έκπτωση.

Στην Cryos, μπορείτε να παραγγείλετε φιαλίδια σπέρματος με MOT5, MOT10, MOT20 και MOT30+. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την ακριβή ποιότητα που χρειάζεστε για τη θεραπεία γονιμότητάς σας. 

Ποια MOT να επιλέξω για τη θεραπεία γονιμότητάς μου;

Ο τύπος φιαλιδίου σπέρματος που πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται από τον τύπο της θεραπείας γονιμότητας και την προτίμηση της κλινικής γονιμότητάς σας. Παρακαλούμε, συμβουλευτείτε την κλινική σας σχετικά με την MOT. Ωστόσο, παρέχουμε κάποιες γενικές συστάσεις για την επιλογή MOT. 

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία ενδομήτριας σπερματέγχυσης, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 1 φιαλίδιο σπέρματος IUI με MOT10 ανά θεραπεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φιαλίδιο σπέρματος με υψηλότερη ή χαμηλότερη MOT.

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ή ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίων (ICSI), σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 1 φιαλίδιο σπέρματος IUI με MOT5. Ωστόσο, τα φιαλίδια σπέρματος με υψηλότερη MOT μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό.

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία ενδοκολπικής σπερματέγχυσης (ICI) σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 2 φιαλίδια ICI με MOT10 ή 2 φιαλίδια ICI με MOT20 ή με υψηλότερη MOT ανά θεραπεία. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φιαλίδια σπέρματος IUI.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα φιαλίδια σπέρματος ICI και IUI εδώ ή σχετικά με την ποσότητα σπέρματος δότη που πρέπει να παραγγείλετε εδώ.